Rogale Świętomarcińskie

Ulubione

Certyfikowane Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie Poznań

 

 

Rogale Świętomarcińskie to tradycyjny wielkopolski wyrób wypiekany z ciasta półfrancuskiego na bazie wysokiej jakości margaryny, rozwałkowywane i składane trzykrotnie, co pozwala na uzyskania nawet 700 warstw. Przepyszne nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, rodzynkami, owocami w syropie lub kandyzowanymi oraz aromatem migdałowym.

 

Zgodnie z tradycyjną recepturą krojenie ciasta, nadziewanie i zwijanie odbywa się ręcznie. Rogal Świętomarciński przypomina kształtem podkowę i dekorowany jest lukrem
i rozdrobionymi orzechami arachidowymi. Waga każdego rogala oscyluje w granicach 200 gram.

 

Tradycja Rogali Świętomarcińskich

 

 

Rogale Świętomarcińskie kojarzone są z dniem 11 listopada, kiedy obchodzone jest Narodowe Święto Niepodległości . W Poznaniu znane jako Imieniny ulicy Święty Marcin – gdzie odbywa się coroczny festyn. W obecnej formie festyn odbywa się od 1993 roku, nawiązując tradycją do średniowiecznych obchodów tego święta. W obchodzie bierze udział tysiące poznaniaków, a najczęściej kupowanym artykułem są właśnie Rogale Świętomarcińskie.

 

 

Certyfikowane Rogale Świętomarcińskie

 

 

Nasza Piekarnia co roku otrzymuje Certyfikat Uzyskania Prawa do Wytwarzania Produktu Regionalnego Chronionego Prawem Unii Europejskiej – wydawanym przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą, stąd każdy produkowany przez Nas Rogal Świętomarciński jest certyfikowany i wykonany tradycyjną recepturą. W sezonie produkujemy nawet 17 tys. rogali dziennie.

 

Jeśli chcesz złożyć zamówienie na Certyfikowane Rogale Świętomarcińskie to skorzystaj
z naszego e-sklepu ROGALE SWIĘTOMARCIŃSKIE 200g , 1 szt, FAWOR | (netis.pl)

 

Szczegółowe składy surowcowe naszych produktów dostępne są w każdym sklepie.

buy twitter accounts
betoffice
betoffice