Stawiamy na

Jakość

Firma FAWOR wszystkie swoje wyroby wytwarza we własnych piekarniach oraz cukierni, w których zatrudnia wykwalifikowanych pracowników. Stosowane do produkcji wysokiej jakości surowce pochodzą od sprawdzonych dostawców.

 

Firma stawia na walory smakowe wyrobów łącząc długoletnią tradycję z nowoczesnymi technologiami. Jej dążeniem jest utrzymanie wysokiego poziomu jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W firmie funkcjonują system HACCP oraz ISO 22000:2005.

 

FAWOR w swojej działalności stara się wykazywać odpowiedzialnością społeczną, angażując się w różnorodne akcje charytatywne.

Historia

od 1908 roku

Dokładnie 30 listopada 1908 roku rozpoczęła działalność produkcyjną pierwsza spółdzielcza piekarnia w Poznaniu. Była to odpowiedź polskich kupców na kłopoty z zaopatrzeniem w pieczywo u piekarzy niemieckich i żydowskich. Spółdzielnia została założona przez kupców z Towarzystwa Handlowego Wiktuałów. Wtedy to, w dniu 30 listopada, trafił na stoły poznaniaków pierwszy chleb z pierwszej polskiej spółdzielczej piekarni „Ceres”, mieszczącej się przy ul. Piaskowej.

 

Firma od początku swego istnienia aż do lipca 1951 roku funkcjonowała w ramach spółdzielczej formy własności. W lipcu 1951 roku, decyzją władz administracyjnych, piekarstwo i ciastkarstwo wydzielone zostały ze struktur spółdzielczych i na tej bazie utworzone zostały państwowe Poznańskie Zakłady Piekarskie, które w tej formie własności funkcjonowały równo 25 lat. 1 lipca 1976 roku, Zakłady zostały przeniesione z powrotem w struktury spółdzielcze jako Oddział Wojewódzkiej Spółdzielni Spożywców „Społem”.

WSS przechodziła różne zmiany wewnętrzne. 1 stycznia 1988 roku oddział WSS usamodzielnił się i przyjął nazwę Piekarsko-Ciastkarska Spółdzielnia Spożywców (PCSS). Pod tą nawą firma działała do 1997 r., później zmieniła nazwę na „Fawor” Spółdzielnia Piekarsko – Ciastkarska, pod którą działa do dziś.

 

Już ponad sto lat zachwycamy Państwa smakiem naszych wyrobów. Choć przez lata zmieniały się formy własności, urządzenia produkcyjne i pracownicy, jedno pozostało niezmienne – smak naszych wyrobów, którego podstawą są tradycyjne receptury. W produkcji naszych wyrobów korzystamy tylko i wyłącznie ze sprawdzonych receptur oraz naturalnych wyselekcjonowanych komponentów. Nasze pieczywo wypiekane jest na naturalnym zakwasie powstającym w wyniku wielofazowej fermentacji mieszaniny mąki żytniej i wody. Jako jedna z nielicznych firm nie dodajemy do większości swoich chlebów środków spulchniających, a do żadnych wyrobów konserwantów. To właśnie dzięki tradycyjnej metodzie wypieku pieczywa, mogą Państwo delektować się jego wybornym smakiem.

 

Na terenie Poznania i okolic funkcjonuje od dawna sieć sklepów firmowych. Obecnie mamy ich 29. W naszych sklepach  oferujemy swoim Klientom szeroką gamę pieczywa piekarskiego, cukierniczego, lodów oraz innych artykułów spożywczych. Na bieżąco uzupełniamy ją o coraz to nowe asortymenty. Oferujemy też produkty w cenach promocyjnych.