Historia - FAWOR SPC - Pieczywo, Ciasta, Lody

Przejdź do treści

Historia

Dokładnie 30 listopada 1908 roku rozpoczęła działalność produkcyjną pierwsza spółdzielcza piekarnia w Poznaniu. Była to odpowiedź polskich kupców na kłopoty z zaopatrzeniem w pieczywo u piekarzy niemieckich i żydowskich. Spółdzielnia została założona przez kupców z Towarzystwa Handlowego Wiktuałów. Wtedy to, w dniu 30 listopada, trafił na stoły poznaniaków pierwszy chleb z pierwszej polskiej spółdzielczej piekarni „Ceres”, mieszczącej się przy ul. Piaskowej.

Firma od początku swego istnienia aż do lipca 1951 roku funkcjonowała w ramach spółdzielczej formy własności. W lipcu 1951 roku, decyzją władz administracyjnych, piekarstwo i ciastkarstwo wydzielone zostały ze struktur spółdzielczych i na tej bazie utworzone zostały państwowe Poznańskie Zakłady Piekarskie, które w tej formie własności funkcjonowały równo 25 lat. 1 lipca 1976 roku, Zakłady zostały przeniesione z powrotem w struktury spółdzielcze jako Oddział Wojewódzkiej Spółdzielni Spożywców „Społem”.
 
WSS przechodziła różne zmiany wewnętrzne. 1 stycznia 1988 roku oddział WSS usamodzielnił się i przyjął nazwę Piekarsko-Ciastkarska Spółdzielnia Spożywców (PCSS). Pod tą nawą firma działała do 1997 r., później zmieniła nazwę na „Fawor” Spółdzielnia Piekarsko – Ciastkarska, pod którą działa do dziś.
 
Już ponad sto lat zachwycamy Państwa smakiem naszych wyrobów. Choć przez lata zmieniały się formy własności, urządzenia produkcyjne i pracownicy, jedno pozostało niezmienne - smak naszych wyrobów, którego podstawą są tradycyjne receptury. W produkcji naszych wyrobów korzystamy tylko i wyłącznie ze sprawdzonych receptur oraz naturalnych wyselekcjonowanych komponentów. Nasze pieczywo wypiekane jest na naturalnym zakwasie powstającym w wyniku wielofazowej fermentacji mieszaniny mąki żytniej i wody. Jako jedna z nielicznych firm nie dodajemy do większości swoich chlebów środków spulchniających, a do żadnych wyrobów konserwantów. To właśnie dzięki tradycyjnej metodzie wypieku pieczywa, mogą Państwo delektować się jego wybornym smakiem.

30 listopad 1908
Otwarcie pierwszej, polskiej spółdzielczej piekarni "Ceres" w Poznaniu.

1 lipca 1919
Powołanie Spółdzielni Spożywców - Konsum Urzędników Polskich przy ul.Różanej.

1948
Przejęcie Spółdzielni przez Powszechną Spółdzielnię Spożywców.

1951
Utworzenie Oddziału Produkcji Piekarskiej. Powstanie Poznańskich Zakładów Piekarskich z siedzibą przy ul.Matejki 50. W skład zakładów wchodziło: 47 piekarni i 2 ciastkarnie.

1957
Przeniesienie Dyrekcji Zakładów na ul.Grunwaldzką 55. Nabycie piekarni przy ul.Dalekiej.

1963
Wybudowanie i uruchomienie piekarni nr 10 przy ul.3 maja 48.

1964
Modernizacja Piekarni nr 1 przy ul.Różanej.

1966
Wybudowanie i uruchomienie Piekarni nr 2 przy ul.28 Czerwca 1956r. nr 346/352.

1975
Wybudowanie i uruchomienie Piekarni nr 5 przy ul.Nałkowskiego 20.

1976
Przejście Zakładów Piekarskich do "Społem" Wojewódzkiej Spółdzielni Spożywców jako Oddziału Produkcji Piekarsko-Ciastkarskiej - przekształcenie w spółdzielczą formę własności.

1978
Przejęcie z Oddziały Gastronomii "Społem" WSS zakładów garmażeryjnych, masarń oraz wytwórni napojów bezalkoholowych i utworzenie Oddziału Produkcji "Społem" WSS.

1980
Uruchomienie piekarni przy ul.Obodrzyckiej.

1982
Uruchomienie ciastkarni przy ul.Obodrzyckiej.

1983
Zakończenie budowy Kombinatu Piekarsko-Ciastkarskiego łącznie z budynkiem administracyjnym przy ul.Obodrzyckiej (obecnie Unii Lubelskiej). Zmiana struktury organizacyjnej WSS i powołanie Wojewódzkiego Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", w skład którego wchodzą Zakłady Piekarsko-Ciastkarskie.

1985
W skład zakładów wchodzą: 23 piekarnie w tym 4 przemysłowe oraz 13 ciastkarni, w tym jedna przemysłowa.

1988
Założenie na bazie dotychczasowych Zakładów Piekarsko-Ciastkarskich WZSS "Społem" Piekarsko-Ciastkarskiej Spółdzielni Spożywców w Poznaniu.

1991
Zmiana nazwy, wyjście ze struktury "Społem" i utworzenie PCSS-Piekarsko-Ciastkarskiej Spółdzielni Spożywców w Poznaniu. Przystąpienie do spółki z udziałem kapitału zagranicznego z partnerem duńskim. Utworzenie na bazie Ciastkarni-Obodrzycka, spółki "DAN-POL".

1992
Powstanie na bazie Piekarni-Obodrzycka Spółki "Pol-Schulstad" z udziałem kapitału zagranicznego z partnerem duńskim.

1997
Przyjęcie obecnej nazwy "Fawor" Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska z siedzibą przy ul.Unii Lubelskiej 1.

1998- 2017
Restrukturyzacja Spółdzielni – centralizacja produkcji, bieżąca modernizacja parku maszynowego, otwieranie nowych sklepów firmowych.
Wróć do spisu treści